Stap 1: de kwalitatieve vragen

Aan de basis van een rapportage staat het beantwoorden van een aantal kwalitatieve vragen. Deze vragen zijn meestal (in-)direct afgeleid van de missie en visie van de organisatie.

De vragen expliciet formuleren biedt verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor het afstemmen van de verwachtingen en ideeën bij de betrokkenen. Bij een rapportage project zijn vaak meerdere afdelingen betrokken die allen graag hun eigen wensenlijst geïmplementeerd zien worden.

Ten tweede geeft het de scope aan en bakent daarmee een ‘gebied’ af ten opzichte van andere rapportages. De beschikbare rapportages kunnen beter worden beheerd en dient zo een ‘wildgroei’ te voorkomen.

Bij toekomstige ontwikkelingen kan beoordeeld worden of nieuwe wensen vallen in deze scope. Het gebeurt regelmatig dat een rapportage een ‘slachtoffer’ van zijn eigen succes wordt. Door het enthousiasme ontstaan er nieuwe individuele wensen en wordt het ‘volgepropt’ met nieuwe indicatoren. Deze -alleen voor individuele gebruikers relevante- uitbreidingen zorgen ervoor dat de rapportage aan toegevoegde waarde inboet voor het gros van de gebruikers.

Exceltise helpt u bij het vaststellen van de kwalitatieve vragen en het bepalen van de scope en leggen de gemaakte keuzes vast.

•   Stap 2: de indicatoren >

Meer weten?

Offerte aanvragen

Of bel ons: 070 - 2500 026.

Erkende specialisten

Microsoft Office Specialist Excel

Alle Excel-specialisten van Exceltise zijn gecertificeerd via het Microsoft Office Specialist-programma van Microsoft.