Het startpunt is een inventarisatie van de (transactionele) systemen die de benodigde data aanlevert. Is het mogelijk om een automatische koppeling te realiseren met het systeem? Veel systemen bieden zo’n mogelijkheid.
Als het niet mogelijk is welke exportmogelijkheden biedt het systeem? Wat is het formaat en indeling? Een nadeel van een export (vs automatische koppeling) is dat er dan altijd nog een gebruikershandeling nodig is. De gebruiker moet een exportfile genereren in het transactionele systeem en deze op de juiste locatie opslaan.
Het kan mogelijk zijn dat de bepaalde data niet in een systeem staat maar dat dit alleen door de gebruiker handmatig ingegeven kan worden. Er zal een document gemaakt worden waarin dit makkelijk gedaan wordt. Dit kan een Excel document zijn met duidelijke tabellen waarin de gebruiker records toevoegt.
Als alle tabellen op hun plaats zijn dan dienen er meestal nog bewerkingen te worden gedaan zoals het ontdubbelen of het filteren van de records. Zijn alle noodzakelijke velden van ieder record gevuld? Al deze stappen worden geautomatiseerd waarbij de gebruiker geïnformeerd wordt over de voortgang en tussentijdse resultaten.
Het resultaat van deze stap is een duidelijke structuur van tabellen waarvan de locatie en indeling vaststaan. Dit vormt het noodzakelijk fundament van een robuust en transparant rapportage proces. De opzet is zodanig dat het niet alleen deze rapportage bedient maar het mogelijk maakt om data te ‘leveren’ aan toekomstige rapportages.
Meer weten?
Of bel ons: 070 - 2500 026.
Erkende specialisten

Alle Excel-specialisten van Exceltise zijn gecertificeerd via het Microsoft Office Specialist-programma van Microsoft.